Főoldal / Albumok / Brainman magazin /

Pacsuliolaj - Luxusparfüm, de molyirtónak is jó

pacsuli.jpg Pacsirtafüvek nemzetségeBélyegképekPálmaliliomok


Pacsuliolaj - Luxusparfüm, de molyirtónak is jó



A pacsuli (Pogostemon cablin, Pogostemon patchouli) az árvacsalánfélék családjába tartozó büdösmenta nemzetség leghíresebb képviselője, a róla elnevezett pacsuliolaj alapanyaga. A Maluku-szigeteken, Srí Lankán, a Maláj-félszigeten és a Szunda-szigeteken honos, de sokfelé termesztik. Angliába a XIX. század közepén vitték be, és gyorsan a viktoriánus kor illatzacskóinak, potpourri- és parfümillatainak meghatározó összetevőjévé vált. Hatvan–kilencven centiméterre növő, puha szőrű cserje vagy félcserje. Szára erős, szőrös. Hosszú nyelű, hegyes, lecsüngő levele széles, tojásdad, 30–35 cm hosszú, fűrészes szélű, puha szőrű. Virága fehér-piros (fehér-lila). Termése makkocska.



A pacsuliolaj



Illóolaját a szárított levelekből nyerik ki mintegy 1-4%-os hozammal. Borostyánsárga vagy barna színű illóolajának illata erős, átható, igen tartós, édeskés, kissé pikáns, földszagú. Az olaj minősége tárolás közben fokozatosan javul. Az illóolaj legfontosabb alkotórészei a pacsulol (pacsuli alkohol) és a pogosztol, mely vegyületek az olaj több mint felét teszik ki. A pacsuli illóolaj antibakteriális (a kólibacillus mellett gennykeltő és egyéb baktériumokat is elpusztít), gyulladáscsökkentő, idegrendszeri- és értonizáló hatású, ezért szorongás és depresszió, bőrbántalmak (akne, allergiás bőrgyulladások stb.), (vissz)érgyulladások, valamint bélfertőzések kezelésére használják. A pacsuliolaj az illatszeripar nagy becsben tartott alapanyaga. Nélkülözhetetlen alkotója a nehéz parfümöknek. Alig van olyan keleti luxusparfüm, amely ne tartalmazná ezt a különös illatú olajat. A parfümök mellett szappanok, kozmetikai szerek és dohányáruk illatosítására, illetve füstölésre is használják. Szárított leveleivel ruhát illatosítanak, a hajtáscsúcsokat, rügyeket és az illóolajat pedig reumaellenes hatású fürdőkbe is belekeverik. A pacsuliolaj nem toxikus, nem irritiáló és nem fototoxikus.



Érdekesség



Vízgőz-desztillációval vonják ki a növény leveleiből. Ekkor zöldes, illetve sárgásbarna, sűrűn folyós. Erős, émelyítően fűszeres illata éteres jellegű. Vízben nem oldódik, de alkoholban és éterben igen jól. Pacsuliolajból állították elő az egyik legrégebben ismert szeszkviterpén-alkoholt, a pacsuli-alkoholt. Ez a pacsuliolaj egyik fő összetevője; emellett még viszonylag sok pacsulipiridint, gvajént, humulént, és benzaldehidet tartalmaz. A levelekből extrahálják még a gyümölcsillatú pacsulirezinolt, amit az illatanyagok rögzítésére alkalmaznak. A világon évente mintegy ötszáz tonna pacsuliolajat termelnek; főleg Indonéziában és Kínában. A gyógyászatban használatos hatóanyagai: azulén, eugenol, fenol, illóolajak, limonén, tannin. Három fő alkalmazási területe a hagyományos gyógyászat, az aromaterápia és legfőképpen az illatszergyártás (alapanyaga, a pacsulilevél kitűnő molyirtó is).



Fotó: aromax.hu, Forrás: kislexikon.hu, aromax.hu, Révai nagy lexiona


Képméret
550*348
Fájlméret
153 Kbájt
Átlagos pontszám
még nincs értékelve
Értékelje a képet

0 hozzászólás