Főoldal / Albumok / Brainman magazin /

A góliátbéka

goliatbéka San Diego Zoo Animals.JPG A Gödöllői-dombságBélyegképekA gólyatöcs lett az év madara


A góliátbéka



A góliátbéka a legnagyobb élő béka a Földön. Hossza elérheti a 32 centimétert, tömege a 3,25 kilogrammot. Ez a faj egy viszonylag kis élőhelyen található Kamerun és Egyenlítői-Guinea területén. Létszámuk csökken az élőhelyek megsemmisítése és élelmiszerként történő felhasználása valamint kisállat kereskedelemben való gyűjtése, értékesítése miatt, mivel egyesek hobbiállatként tartják. A szem hátsó részétől, a fül fölött ívelt fekete redő indul a mellső lábakig. Hátsó lábai úszóhártyásak, a második lábujj a leghosszabb. Hátoldali bőre és a végtagok felső része érdes, színe sötétzöld vagy zöldes-vörösesbarnás, míg hasi oldala és a végtagok alsó részes sárga, vagy narancsszín. Kedveli a tiszta vizű, magas oxigéntartalmú, homokos fenékkel rendelkező gyors sodrású folyókat. A folyami rendszerek, amelyekben ezek a békák élnek, a rendkívül csapadékos és viszonylag magas hőmérsékletű területeken találhatók. Mint a legtöbb kétéltűnek, a víz létfontosságú a szaporodásához. A góliátbéka nem ad ki párzási hívóhangokat. A nőstény kb. 3,5 milliméter átmérőjű több száz petéjét vízinövényekre rakja. Az ebihalak növényevők, eleségük egyetlen vízinövény, mely csupán vízesésekhez és zuhatagokhoz közel él meg. Ez lehatárolja a faj életterét. A felnőtt góliát békák férgekkel és rovarokkal táplálkoznak, de elfogyasztanak kisebb békákat, rákokat, fiatal teknősöket, és fiatal kígyókat is. A vadonban akár 15 évig is élhet. Fogságban feljegyeztek már 21 éves kort megélt egyedet is. Ellenségeik a kígyók, a krokodilok és egyéb ragadozók.



Fotó: San Diego Zoo Animals, Forrás: termeszettar.hu


Képméret
625*396
Fájlméret
166 Kbájt
Címkék
Afrika
Átlagos pontszám
még nincs értékelve
Értékelje a képet

0 hozzászólás