Főoldal / Albumok / Brainman magazin /

Az óriás repülőkutya

oriás repülőkutya 2 featuredcreature.com.jpg Az ópium történeteBélyegképekAz Orion-csillagkép


Az óriás repülőkutya



Az óriás repülőkutya vagy más néven kalong (Pteropus vampyrus) széles körben elterjedt Ázsia délkeleti részén, ahol indiai repülőkutyát váltja fel. Mianmar déli részétől, Thaiföld, Vietnam, Kambodzsa, Laosz és Malajzia területén honos, előfordul továbbá a Fülöp-szigeteken (Bohol, Bongao, Boracay, Cabo, Catanduanes, Culion, Leyte, Guimaras, Luzon, Marinduque, Mindanao, Mindoro, Negros, Palawan, Panay szigetén) és Indonézia több szigetén - így Borneó, Szumátra, Bangka, a Mentawai-szigetek, Jáva, Bali, Lombok, Szumbawa, Szumba, Natuna, vagy Timor szigetén is. Ezeken kívül kóborló egyedeit látták már a kínai Shanxi tartományban és az Andamán- és Nikobár-szigeteken is. Elsősorban esőerdőkben és part menti mangrove mocsarakban él. Előszeretettel telepszik meg kisebb szigeteken.



Valóban óriási



Az egyik legnagyobb testű denevérfaj. Az állat vitorlafesztávolsága 132-150 centiméter, testtömege 645-1092 gramm. Teste szürkésbarna színű, vállainál sárgás színezettel. A vitorla lényegesen hosszabb és szélesebb, mint a legtöbb rovarevő denevéré, igen alkalmas a lendületes repülésre; felmelegedés és alvás közben a repülőkutya beburkolózik a több helyen ízülettel ellátott vitorlába. Hátsó lábán öt ujj van. Karmai hosszúak; alkalmasak az ágakon való csüngésre és a nagy gyümölcsökön történő megkapaszkodásra táplálkozás közben. Az állat egy vagy mindkét lábán is képes függeszkedni. A hallása fejlett; a repülőkutya nősténye hangjáról is felismeri kölykét. A repülőkutya éjjel röptében nem használ ultrahangos bemérőrendszert, hanem remek látására hagyatkozik. Az, hogy pontosan melyik is a legnagyobb testű denevérfaj, nem teljesen tisztázott. Az óriás repülőkutya mellett az aranykoronás repülőkutya (Acerodon jubatus) és az indiai repülőkutya (Pteropus giganteus) is hasonló méretekkel bír.



10 000 állat együtt



A repülőkutya kolóniákban él, alkonyatkor és pirkadatkor a legaktívabb. Kolóniái kifejezetten nagyok is lehetnek, olykor akár 10.000 állat is élhet együtt. Táplálékkeresés közben messzire, akár 50 kilométerre is eltávolodhat alvóhelyétől. Sokszor kimerészkedik a nyílt tenger fölé is, miközben egyik szigetről a másikra repül. Tápláléka mangó, guajáva, banán és egyéb gyümölcsök. Körülbelül 15 évig él, a legmagasabb ismert kor 30 év. Az ivarérettséget 1-2 éves korban éri el. A párzási időszak február-május között van. A vemhesség körülbelül 150 napig tart, ennek végén 1 utód jön a világra. Az elválasztás 5 hónap után következik be, de a kölyök még 3 hónapot az anyja mellett ül.



(Fotó: featuredcreature.com, Forrás: IUCN, Kunz, T., Jones, D. „Pteropus vampyrus)


Képméret
645*456
Fájlméret
196 Kbájt
Címkék
Állatok világa
Átlagos pontszám
4.45 (1 értékelé)
Értékelje a képet

0 hozzászólás