Főoldal / Albumok / Állatfajok (A-Z) /

Dugong (Dugong dugon)

dugong (Dugong dugon) Julien Willem.jpg Dudvasodrómoly (Archips podana)BélyegképekDuméril-boa (Acrantophis dumerili)


Dugong (Dugong dugon)



A dugong (Dugong dugon) hazája Kelet-Afrika, Ázsia, Ausztrália és Új-Guinea trópusi partvidéke. Állománya erősen lecsökkent. A Dugong emlősnem egyetlen faja. A dugong magányos, olykor kisebb csordákba áll. Tápláléka főként tengeri fűből áll. Ez a tengeri állat 55 évig élhet. Az ivarérettség elérését a hímnél nem ismerik, de a nőstény 8-10 évesen éri el. A nőstény 5-6 évenként hoz világra egy utódot. A vemhesség egy évig tart.



25 liter olaj a testében



Az állat hossza 3-4 méter, testtömege 250-900 kilogramm. A kifejlett dugong teste 25 liter olajat tartalmaz. A test bálnaszerű, áramvonalas és a pofa környékét leszámítva túlnyomórészt szőrtelen. Vastag, szívós bőrének színe a szürkéskéktől a barnáig terjedhet. Feje nagy, a pofája hosszúkás és hasított, rálóg az alsó ajkakra. A hímnek két nagy „agyara” (metszőfoga) van, amelyek elöl áttörnek a felső ajkakon. A dugongnak nincs fülkagylója. Az elülső végtagok kerekdedek, evezőszerűek és nincsenek rajtuk körmök, mint a manátuszoknak. A növények gyökerének kiásására használja őket az állat, és a nőstények ezekkel támogatják a borjaikat születésükkor. A farok vízszintes irányban lapított, a vége egyenes vonalú vagy enyhén homorú. Az állat farkának le-fölcsapkodásával hajtja magát előre a vízben. Az újszülött dugong 150 kilogrammot nyom.



Fotó: Julien Willem, Forrás: Csodálatos állatvilág, (Wildlife Fact-File), Linne's Vollstand. Natursyst. Suppl., p. 21., Mammal Species of the World, A Taxonomic and Geographic Reference, 3rd edition


Képméret
800*506
Fájlméret
403 Kbájt
Címkék
Állatfajok
Átlagos pontszám
még nincs értékelve
Értékelje a képet

0 hozzászólás