Beluga vagy fehér delfin (Delphinapterus leucas) 2 Stan Shebs.jpg A belső fül szerepe az egyensúlyérzékelésbenBélyegképekA Betört Fej bölényugrató


A beluga



A beluga vagy fehér delfin (Delphinapterus leucas) az Északi-sark környéki tengerekben honos. Amikor Grönland, Észak-Szibéria vagy Alaszka partvidékei jégmentesek, a belugák csapatokban, több kilométerre felúsznak a Jeges-tengerbe ömlő folyamokon. Ezzel magyarázható az is, hogy egy eltévedt példány 1966. május 15-én a Rajnánál bukkant fel, 400 kilométert felúszott rajta az áramlattal szemben, majd megfordult, és június 16-án elhagyta a folyót.



Egész teste tejfehér



A beluga cet testhossza 300–550 centiméter, testtömege 500-1500 kilogramm. A szemek kivételével egész teste tejfehér, így semmilyen más cetfélével nem téveszthető össze. A borjak eleinte szürkék, később foltosak. Homloka hólyagszerűen tornyosodik felfelé, „csőre” nincs. Mellúszója széles és lekerekített. Efölött rövid nyaktájékot lehet megkülönböztetni, háta abból emelkedik ki laposan. Hátúszója hiányzik, vagy csak kisebb duzzanatot képez a hát közepén. A széles farokúszó közepe mélyen bemetszett, az állat ferdén oldalra tartja. Minden állkapocsfélben 8–10 kúp formájú, körülbelül 6 centiméteres fog található. Torka szűk. A hímek nagyobbak a nőstényeknél.



Hajtják a halakat



Néha nagy csapatokban vadászik és halakkal táplálkozik, melyeket maga előtt hajt. A beluga cetek lassan úsznak, a 10 km/h sebességet is alig érik el. Csak sekély vizekbe merülnek. Hanglokátorrendszerük nagyon fejlett, és igen jó a hallásuk is, így zsákmányuk helyét a zavaros vízben is pontosan meg tudják állapítani. Többnyire kis csapatokban úszkálnak, a sarkvidéki part menti vizekben fehér testükkel úgy hatnak, mintha csak olvadó jégtáblák lennének. Az északi lakók vadásszák, mert húsa, habár feketés színű, élvezhető, bőréből szíjat vágnak és felvágva hálókat készítenek. Egy kis bálnazsírt is ad. A szamojédek az állat fejét póznára tűzve áldozatul használják. A halászok a nagy cetek előhírnökeként szívesen látják. Szabadon körülbelül 20 évig él.



Érdekesség



Az ivarérettséget 5–6 éves korában éri el. A párzási időszak tavasszal van, a borjak 14 hónapnyi vemhesség után nyár közepén születnek meg. A tehenek 6 hónapig szoptatják kicsinyeiket. A beluga ma is élő rokona a narvál (Monodon monoceros), azonban nem ez a cetféle a legközelebbi rokona, hanem a miocén korban élt Denebola brachycephala, amellyel megosztja a Delphinapterinae alcsaládot.



(Forrás: Csodálatos állatvilág, (Wildlife Fact-File), Josef Reichholf: Emlősök. Ford. Schmidt András, Mammal Species of the World. Don E. Wilson & DeeAnn M. Reeder)


Szerző
Stan Shebs
Képméret
800*497
Fájlméret
373 Kbájt
Átlagos pontszám
még nincs értékelve
Értékelje a képet

0 hozzászólás