Főoldal / Albumok / Brainman magazin /

Óriás weták

Knights óriás weta (Deinacrida fallai) Arpingstone.jpg Óriás viaszpálma, a legmagasabb pálmaféleBélyegképekÓriásbogarak


Óriás weták



Fotó: Knights óriás weta (Deinacrida fallai)



A weták a világ legnagyobb és legsúlyosabb rovarjai közé tartoznak. Megjelenésüket tekintve leginkább a szöcskékhez és tücskökhöz hasonlítanak, ezektől azonban megkülönbözteti őket nagyon megnyúlt és tüskés hátsó lábuk. A weták többsége ragadozó, kisebb rovarokkal táplálkozik, egyes fajok azonban zuzmókat, leveleket, virágokat és gyümölcsöket fogyasztanak. Éjszaka aktív rovarok. A weta fajok többsége napjainkban Új-Zéland szigetein él, de előfordulnak Új-Kaledónia szigetén és a Chatham-szigeteken is. Élőhelyük változatos, egyaránt előfordulnak alpesi környezetben, erdőkben, mezőkön, barlangokban, de az emberi településeket is kedvelik, ahol ugyanazt a szerepet töltik be mint az egerek és a patkányok. Az óriás weták (Deinacrida spp.) közé 11 faj tartozik. A legnagyobb weta fajok, hosszúságuk elérheti a 100 mm-t, súlyuk 20 - 30 g között mozog. Az óriás weták közül legnagyobbra növő faj a Kis-Barrier-szigeti weta (Deinacrida heteracantha), az egyik fogságban tartott példány elérte a 70 g testsúlyt, ezzel a valaha élt (és feljegyzett) legsúlyosabb rovarként került be a rekordok könyvébe. (Forrás: www.doc.govt.nz/upload/documents/science-and-technical/tsrp25.pdf Department of Conservation)


Szerző
Arpingstone
Képméret
750*456
Fájlméret
80 Kbájt
Átlagos pontszám
még nincs értékelve
Értékelje a képet

0 hozzászólás